perjantai 10. lokakuuta 2008

Michael Perukangas (Vihreät)

1. Helsingin maapinta-alaa ei pidä kasvattaa merelle, vallaten lisää maapinta-alaa mereltä, koska Helsinki on ?Itämeren tytär?, merellinen kaupunki.

2. Kannatan periaatteessa vapautuvien satama-ja varastoalueiden kaavoittamista asuntokäyttöön Hernesaaressa, Jätkäsaaressa, Kalasatamassa ja Laajasalon öljysataman alueella, koska merenranta-asuminen on haluttua ja edellämainittujen alueiden ottaminen asuinkäyttöön vähentäisi tarvetta kajota viheralueisiin.

Kuitenkin, periaatteena tulee olla säilyttää rannat yleisessä käytössä, eikä varata niitä yksityiseen käyttöön; uusia, merellisiä asuinalueita suunniteltaessa alueet tuleekin varustaa virkistykseen tarkoitetuilla rantaraiteilla.

Lisäksi ilmastonmuutoksen aiheuttama vääjäämätön meren pinnan nouseminen asettaa haasteita rantarakentamiseen, jolloin uudet asuinalueet tulisi eristää merestä joko patorakennelmilla, rakentaa ranta-asunnot meren päälle, jolloin rannat poistuisivat yleisestä virkistyskäytöstä tai keinotekoisesti kohottaa maan pintaa uusilla merellisillä asuinalueilla.

Lisäksi on muistettava, että merelliset asuinalueet eivät ole haluttavuudestaan johtuen vastaus sosiaalisen asuntotuotannon kysyntään; uusille merellisille asuinalueille tulisikin erityisesti tuottaa vuokra-asuntoja, hintatuettua omistusasumista ja aso-asuntoja.

3. Se ei ehkä ole tarpeellinen, mutta mahdollinen, jos asuntolaivojen jätehuollosta huolehditaan asianmukaisesti.

4. Mereltä ei pidä vallata lisää maata mihinkään tarkoituksiin, vaan mahdolliselle helikopterikentälle tulee varata tila sellaiselta jo olemassaolevalta maa-alueelta, jossa se häiritsee mahdollisimman harvaa. Ensin kuitenkin tulee teettää puolueeton selvitys - mikäli mahdollista - helikopterikentän tarpeellisuudesta.

5. Ei, koska se olisi järjettömän suuri tuki-investointi, jolla helpotettaisiin yksityisautojen pääsyä Helsingin keskustaan. Uusilla liikenneväylillä on aina taipumus lisätä liikennettä; vaikka niiden pitäisi ohjata liikennettä, ne pikemminkin mahdollistavat sen sen sijaan, että ne suuntaisivat sen uusille väylille.

6. Vesijoukkoliikenne Helsingin keskustaan on mahdollinen, jos vuorovälit saadaan tiheiksi ja alusten kantama riittävän suureksi. Metro vaatisi tunnelin tai sillan, ja jos siltaan päädytään, raitiovaunu kytkisi Laajasalon paremmin kantakaupunkiin. Lisäksi silta toisi uuden, hienon maisemapyöräreitin Keskustaan.

Jos silta toteutettaisiin, se vaatisi ilmeisesti laajat tukirakennelmat, ja tämä tila olisi pois joko uudelta asuinalueelta tai viheralueilta, luultavimmin viheralueilta. Ennen ratkaisun tekemistä tulee selvittää liikennevirtaukset, minne Laajasalosta matkustetaan ja kuinka paljon.

7. Meriliikenne tavallisesti saastuttaa paljon, ja Itämeri on jo muutenkin varsin saastunut. Jos vesijoukkoliikennettä lisätään, sen tulee olla riittävän tiheää, alusten riittävän isoja mutta mahdollisimman vähän saastuttavia.

Ei kommentteja: