torstai 16. lokakuuta 2008

Rolf Sormo (PS)

1. Helsinkiä on jo vuosikymmenten ajan kasvatettu merelle päin. Vietin lapsuuteni Lauttasaaressa, silloin Tallbergin puistotieltä näytti olevan pitkä matka Jätkäsaareen ja Hernesaareen, nyt ne ovat melkein lähempänä kuin Länsiväylän siltayhteys. Sopivissa paikoissa - kuten Herttoniemen rannassa - voisi myös kokoeilla asuntolaivoja.

2. Helsingin rannat tulee säilyttää asukkaiden käytössä. Helsinki pitää voida kävellen kiertää rantoja pitkin. Toki rantojen läheisyyteen voidaan rakentaa, kuitenkin kevyen liikenteen rantayhteys säilyttäen.

3. Kaisaniemen asemakaavaa on kokonaisuudessan uudistettava. Nykyisellaan Kaisaniemi on iltaisin ja yölliseen aikaan liian turvaton paikka.

4. Hernesaareen kärkeen suunniteltu kenttä tuottaa mahdollisimman vähän meteliä eteläisen Helsingin alueelle. Jos vaihtoehtona on todennäköinen Malmin lentokenttä, niin lentomelu koskisi suurta osaa kaupunkia. Hernesaaren lentokenttä voi toimia myös hätä- ja pelastus helikoptereiden lähtöpaikkana paremmin kuin Malmi. 

5. Keskustatunneli mahdollistaa Helsingin ydinkeskustan kävelykadut viedessään suurimman osan keskusten läpiajoliikenteen maan alle ja ohjaa keskustan liikkeisiin ja tavarataloihin pyrkivän ajoneuvoliikenteen maanalaisiin parkkipaikkoihin. Voisimme jopa toteuttaa maanalaiset ala-Mannerheimintien ja ala-Hämeentien, joita esittelin YLEn radio-ohjelmassa jo 1980-luvun alussa.

6. Meidän ei pidä pelätä hienojen ja näyttävien siltaratkaisujen aikaansaamista. Matkustus metrolla siltaa pitkin on paljon avartavampaa kuin pimessä tunnelissa eteneminen.

7. Ennen vanhaan vesijoukkoliikenne oli käytössä. Jopa aamumaidot ja tuoreet vehnäset tulivat aamuisin perille vesiteitse esim Vartiosaareen, jossa vietin lukuisia kesiä lapsuudessani.

Ei kommentteja: